Så började det

Den 10 februari 1972 bildades Halmstad Brass. Orkestern gick då under namnet Musikkåren Korsbandet. Initiativtagare till bildandet av orkestern var den till Halmstad inflyttade Nils-Gunnar Johansson som också blev bandets förste dirigent.

Orkestern bestod inledningsvis av 13 medlemmar.  Det första framträdandet gjordes på Halmstad Teater långfredagen den 31 mars 1972. Under det första året medverkade man vid åtta tillfällen i olika kyrkor i och omkring Halmstad samt en musikresa till Ljungby.

1973 antogs namnet Halmstad Brass, Ekumenisk musikkår. Medlemsantalet hade ökat till 27 musikanter och man medverkade vid ett stort antal gudstjänster i och kring Halmstad. Brasset hade då, som namnet antyder, en religiös anknytning men är nu religiöst och politiskt fristående och den ekumeniska kopplingen i namnet är borttaget.

Under de följande åren medverkade Halmstad Brass regelbundet vid gudstjänster, gjorde konserter och musikresor och den 3 april 1982 firades 10-årsjubileum med en konsert i Figarosalen och en efterföljande middag i St Nikolai församlingshem.

 

Det flitiga musicerandet har fortsatt och årligen gör orkestern ca 15-20 framträdanden i form av egna vår- och höstkonserter, julkonsert samt medverkan i kyrkor och i olika andra sammanhang.

Sedan 1988 har Halmstad Brass regelbundet medverkat vid Brassbandsfestivalen/SM i Brassband och där uppnått varierande resultat.

Halmstad Brass idag

Orkestern har idag av ca 30 medlemmar, de flesta amatörmusiker, men några professionella musiker och musiklärare finns bland våra medlemmar.


Dirigent är Mikael Johansson, brasslärare vid Halmstad Kulturskola.
Mikael har varit medlem i orkestern sedan 1987 och har i olika omgångar under många år på ett mycket förtjänstfullt sett lett orkestern.
Utöver Mikael och Nils-Gunnar Johansson har också Eva Aronson, Håkan Andersson, Nils-Olof Bergström och Patric Aurell haft uppdraget som bandets dirigent.


Vår hemvist är Kulturhuset Najaden men under många år var vår fasta tillvaro en äldre gymnastiksal på gården vid Amnesty - Byring och Bråte.

Inte bara konserter – musik för alla tillfällen

Behöver du musik till bröllop, födelsedag, invigning, jubileum, offentlig eller privat tillställning? Kontakta oss gärna om du har önskemål eller funderingar. Halmstad Brass repertoar är bred och skräddarsys för publik och tillfälle – marscher, hymner, filmmusik, pop och mycket mer!


Årligen genomför vi ett flertal konserter med hela ensemblen, men vi skapar ofta och gärna mindre ensembler för olika tillfällen. Oftast som sextett eller oktett. I denna ensembleform spelar vi underhållningsmusik, brunnsmusik och mässingssextett.


Vi samarbetar gärna med såväl Svenska kyrkan som olika frikyrkosamfund. Jul och påsk är av tradition stora ”brasshögtider”, men året runt medverkar vi i såväl musikgudstjänster som vanliga gudstjänster. Friluftsgudstjänster är extra lämpliga för ett brassband – det är ju inte så enkelt at flytta ut orgeln. Vi samarbetar gärna med församlingarnas kyrkomusiker där vi spelar brass och orgel tillsammans och/eller ackompanjerar församlingarnas olika körer.


Vill du spela med oss?

Halmstad Brass repeterar varje torsdag kl. 19.00-21.15 på Kulturhuset Najaden i Halmstad. Vi tar gärna emot nya medlemmar. Mer info via vår kontaktsida.